Produktinformation

Oljor

Grundolja

Grundolja


GRUNDOLJA gör trä rötbeständigt genom att göra det vattanavstötande - rötsvampar kan nämligen inte växa i torrt trä. Dessutom kan ingen organism utvinna näring ur oljan. 


Trä behandlat med GRUNDOLJA kan limmas, poleras med Linolja Fernissa eller målas, allra bäst med Selder & Companys linoljefärger.

Stenolja

Stenolja


Torkande olja som skyddar keramik, tegel, puts, betong och annan porös sten mot smuts och väta.

Golvolja

Golvolja


GOLVOLJA absorberas av parketten eller golvplankorna till ett djup av 1,5 – 3 mm djup och ger ytan en djup lyster som inte kan fås med vax eller syntetiska oljor som bara lägger sig på ytan.


Därför håller behandlingen tills det impregnerade träskiktet har slitis bort, i praktiken i årtionden.


Skador kan lätt åtgärdas genom att slipa bort det skadade träet och därefter oljepolera stället.


Där golvet utsätts för hårt slitage uppstår med åren blanka stråk. De blir som nya om man polerar dem med polerskiva och en liten mängd olja vid rumstemperatur.


Linoljefärger

Möbelolja

Möbelolja


Du skapar vackra och hållbara träytor från matt till högblank med MÖBELOLJA och LINOLJA FERNISSA. 


MÖBELOLJA absorberas av arbetsstycket till ett djup av 1,5 – 3 mm djup och ger ytan en djup lyster som inte kan fås med vax eller syntetiska oljor som bara lägger sig på ytan.

Linolja Fernissa

Linolja Fernissa


Med LINOLJA FERNISSA skapar du vackra och hållbara ytor. speciellt på trä behandlat med GRUNDOLJA eller MÖBELOLJA. Impregnera först arbetsstycket med endera oljan. Skapa följande dag den önskade ytan – från sidenmatt till högblank - genom att oljepolera med LINOLJA FERNISSA. Välj glansgrad genom att använda grövre eller finare polerduk.


Oljeimpregnera tryckimpregnerat trä med LINOLJA FERNISSA hellre än med GRUNDOLJA. Tryckimpregneringen söndrar träets cellstruktur och gör det så poröst att det absorberar i det närmaste obegränsade mängder GRUNDOLJA. Båda oljorna gör trä rötbeständigt genom att göra det vattanavstötande - rötsvampar kan nämligen inte växa i torrt trä. Dessutom kan ingen organism utvinna någon näring ur dessa oljor.

Rostskyddsolja

Rostskyddsolja


Torkande olja som tränger in i ytstrukturen av ren eller korroderad metall och hindrar oxidation.


Linoljefärger

Linoljefärg Grund
Linoljefärg Halvblank
Linoljefärg Halvmatt

Selder Linoljefärger kan målas utomhus och inomhus med pensel, spruta eller roller på alla underlag – från trä till metall. De förblir slitstarka och fina så gott som för evigt när du grundar och målar enligt nedanstående anvisningar och utför enkla underhållsåtgärder.


Vi tillverkar färgerna som zinkbaserad grundfärg, halvblank och halvmatt slutstrykningsfärg, vit samt A-, B- och C-bas för brytning till slutstrykningfärg i brytmaskin med certifierade och moderna pigment. De fås i önskade Britsih Standard, NCS, RAL och våra egna kulörer, samma från leverans till leverans,


De skiljer sig från andra linoljefärger främst genom att bindemedlet enbart består av torkande oljor från vilka linoljans andra beståndsdelar har avlägsnats genom raffinering. Därför torkar de utmärkt, är hållbara och mögelresistenta. 


De skiljer sig från alkydolje- och andra syntetiska färger genom att de tränger in i underlagets ytstruktur, fäster permanent och ”andas”, dvs släpper igenom vattenånga men inte flytande vatten. Därför sitter färgen fast i underlaget och detta skadas inte av kondensvatten som samlas under färglagret.


De målas till täckande men inte tjocka lager, outspädda ”direkt ur burken”; vanligtvis med en strykning grundfärg och två lager slutstrykningsfärg.


Åtgång: 1 liter för 12–20 m² dvs 50 - 85 mikroner (µ) per strykning beroende på underlag.

Torktid: Under 24 timmar vid 20⁰C och god ventilation.


Såpor

Golvsåpa

Golvsåpa


Vid behandling av trägolv med GOLVSÅPA bildas ett skyddande tvållager som upplöses efter hand som golvet torkas av med vatten. En såpabehandling räcker till 30-50 avtorkningar. Golvet bleks efter hand som man torkar det.

Ek bleks speciellt mycket då oxalsyran i träet reagerar med såpan. Därvid bildas en mörkbrun till svart yta som tvättas bort med vatten.

Grovsåpa

Grovsåpa


Linoljesåpa, ett koncentrerat alkaliskt rengöringsmedel som löser upp allt fett. Innehåller inga gifter eller fosfater.